piątek, 9 października 2015

Nuggetsy warzywne z dyni bezglutenowe


Moja propozycja wykorzystania dyni - jako, że zup mam dość;) Co dodacie do środka - to taki smak uzyskacie. Mogą być to krewetki koktajlowe, czy rozdrobniony brokuł. Moja propozycja poniżej z natką pieruszki. 
Na masę najlepsza będzie dynia piżmowa, bo jest "mączna".


Składniki

pół dyni piżmowej
2 jaja
ok. 30 g tartego parmezanu
3-4 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej 
papryczka chili
ząbek czosnku
garść posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
kaszka kukurydziana do obtaczania 


Przygotowanie:

Dynię pieczemy ok. 40 minut w 190 stopniach C. Wyjmujemy, obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Odstawiamy aby wystygła. 
Do zimnej dyni wbijamy jaja, dodajemy mąkę, ser i pozostałe składniki. 
Wyrabiamy krótko masę. Formujemy nuggetsy, obtaczamy w kaszce kukurydzianej, układamy na papier do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach ok. 25 minut.



Do maczania w sosach ulubionych.




Sposób na dynię 2015

wtorek, 6 października 2015

Pure ziemniaczane z jabłkiem i skórką cytryny


 Proste pure z ziemniaka z antonówką i skórką cytryny. Niezwykle proste,a jakie dobre. Nic więcej nie trzeba.

Składniki:

kilogram ziemniaków mącznych
sól
2 antonówki
skórka z cytryny
odrobina masła

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. 5 minut przed końcem gotowania ziemniaków dodaj jabłka obrane z usuniętymi gniazdami nasiennymi.
Odcedź i przepuść przez praskę dodaj skórkę z cytryny i posyp natką i pieprzem.

Świetnie pasują z fetą.