czwartek, 6 sierpnia 2015

Pulpeciki z indyka pieczone z jabłkiem


Przystawka do piwa, króre serwowane jest temperaturze 6 C. 

Składniki:

500 g mielonego mięsa z indyka
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka mielonego kuminu
łyżeczka płynnego miodu akacjowego
łyżka sosu sojowego
pół łyżeczki mielonej kolendry
natka z pietruszki ok 2 łyżek
szczypta pieprzu
2 łyżki drobno tartego sera 
twarde jabłko pokrojone w dość małą kosteczkę


DIP:

jogurt naturalny
otarta skórka z cytryny 
ząbek czosnku
sól do smaku 
łyżeczka musztardy 

listki mięty lub natka pietruszki.


Wykonanie:

Wszystkie składniki na pulpety wymieszać i odstawić do lodówki. Po 30 minutach kiedy połącza sie smaki zacznik formować małe wielkości piłki golfowej pulpeciki.
Można je piec ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190stopni 
 lub obsmażyć na patelni i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika.

środa, 5 sierpnia 2015

Koktajl zielony na słodko lub wytrawnie


Kiedyś narzekałam na upały. Ale skończyłam z tym. Niech będzie słońce, lato. A my cieszmy się owocami i warzywami z których zrobimy pyszne witaminowe koktajle.
Jeśli tylko mogę pić taki koktajl to niech upały trwają cały rok. A ja go będę tylko modyfikować.



SKŁADNIKI:

 szpinak baby 40 g
natka pietruszki - garść
sok z jednej limonki
woda gazowana lub nie - 2 szklanki
kiwi
pół łyżeczki kurkumy
szczypta soli - jeśli na wytrawnie
lub 
  2 łyżeczki miodu akacjowego
 kostki lodu


PRZYGOTOWANIE:

Zmiksuj składniki na gładko i dodaj kostki lodu dla schłodzenia w gorący dzień.