piątek, 19 czerwca 2015

Muesli piękności na maślance z


Muesli piękności na maślance.
Jest bardzo szybkie w przygotowaniu. 
Zawiera pestki dyni bogate min. w cynk. Cynk w dużej mierze odpowiedzialny jest za elastyczność skóry, ponieważ bierze udział w syntezie kolagenu. Jego niedobór odpowiada za powstawanie rozstępów skórnych, trądziku. Cynk występuje także w dużych ilościach w pestkach słonecznika. 
Dodatkowo witamina E z siemienia lnianego wpływa korzystnie na poprawę bariery lipidowej naskórka, przez co skóra  dłużej zachowuje elastyczność.
Do tego szklaneczka bursztynowego soku jabłkowego



Składniki:


szklanka maślanki ( lub mleko roślinne)
4 łyżki płatków owsianych ( u mnie bezglutenowe)
łyżka pestek dyni
łyżeczka siemienia lnianego
łyżeczka pestek słonecznika
kilka rodzynek jumbo
banan
lub owoce sezonowe

Przygotowanie:

Do miski wlać maślankę, wsypać pozostałe składniki. Gotowe. 

poniedziałek, 15 czerwca 2015

Kuchnia włoska. Warsztaty w Instytucie Sztuki Kulinarnej





Wczoraj miałam przyjemność brać udział w szkole gotowania w:


Warsztaty prowadzili: Alfredo i Leonardo. Była to porywająca przygoda z gotowaniem w towarzystwie dwóch najprawdziwszych Włochów. Było wspólne gotowanie poprzez naukę, śmiech i wiele cennych uwag. 
Uwielbiam język włoski. Jest dla mnie jak muzyka. Gotowałam w przemiłym zespole sześciu osób, a dyrygentami naszego zespołu byli właśnie Alfredo i Leonardo. 

Powyżej podaję link do Instytutu. Ponieważ możecie tam znaleźć kurs gotowania dla siebie. Tematów gotowania jest długa lista. Każdy znajdzie cos dla siebie i może nauczyć się od profesjonalistów przygotować potrawy jak z najlepszej restauracji. 


Podam Wam przepis na pyszną sałatkę z bobu. Wybieram ten przepis, ponieważ bób właśnie pojawiła sie na straganach. Sałatka jest tak prosta, szybka i smaczna, że aż żal byłoby nie spróbować.

Jeśli, któraś z propozycji szczególnie Wam sie spodoba - napiszcie w komentarzu - dołączę przepis. 




Truskawki z kremem dyplomatycznym.
To połączenie dwóch słynnych kremów: kremu Chantilly i kremu pasticcera.
We Włoszech nazywany Crema Chantilly


Podobała mi się formuła warsztatów. 
Najpierw mieliśmy pokaz. Potem wytłumaczenie jak ugotować krok po kroku potrawę, a następnie w grupach sami mieliśmy odtworzyć potrawę. 
To na prawdę wspaniała nauka. 


Peperonata Kalabryjska - najważniejsze to nie przypalić cebuli. 
My Polacy przypalamy cebulkę a we Włoszech to niedopuszczalne!;)


 Peperonata Kalabryjska
Kolejny etap gotowania.


Paperonata Kalabryjska- końcowy etap przygotowania 


Spaghetti z pesto z rukolą.
Pyszne, delikatne w smaku.


 Sałatka z bobem i serem pecorino

800 g bobu
50 g pecorino
ząbek czosnku
natka pietruszki
ocet balsamiczny
oliwa
sól
pieprz

Przygotowanie:

Proste. Bardzo proste. Bób gotować w wodzie ok 4 minut, musi być chrupki. Wystudzić pod zimną bieżącą wodą. Odstawić i obrać ze skórki. Pietruszkę posiekać wraz z ząbkiem czosnku, zetrzeć ser na płatki. Wymieszać z bobem, doprawić solą i pieprzem, skropić octem. Wlać oliwę według upodobania.


Risotto ze szparagami




Serdecznie dziękuję MASALA Smaki Świata za możliwość nauki gotowania. Za wspaniałą atmosferę i prawdziwą lekcję kulinarną.