piątek, 14 marca 2014

Gofry z żytniej razowej mąki - śniadanie


Pyszne razowe gofry z maki żytniej. Sceptycznie podchodziłam do tej mąki z powodu glutenu. Mąka żytnia inaczej zachowuje się niż pszenna mąka. Widziałam na jednym z blogów, że jednak się upiekły. Spróbowałam upiec.
Ciasto jest szarawe jak popiół, ale pięknie się wypieka. Gofry są chrupiące. Pyszne. Do wypiekania nie używam żadnego tłuszczu. 

SKŁADNIKI

szklanka mąki żytniej razowej typ 2000
szklanka mleka lub wody 
pół łyżeczki soli
płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

PRZYGOTOWANIE

Z podanych składników zrób gęste ciasto. Być może będzie trzeba więcej płynu, ja wlewałam "na oko" około szklanki, ale ciasto bardzo gęstniało i dolewałam jeszcze z 50 ml wody. Piecz w dobrze nagrzanej gofrownicy.

Wypieczone podałam z gęstym jogurtem, miodem gryczanym i prażonymi orzeszkami włoskimi.



Lekkie desery bez piekarnika

poniedziałek, 10 marca 2014

Czekoladowe babeczki z jagodowym kremem


 Czekoladowe babeczki z jagodowym kremem. 



SKŁADNIKI

ciasto na 6 sztuk

3 jaja
pół szklanki drobnego cukru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżki kakao 
 ziarenka z 1 laski wanilii
szczypta soli
3/4 szklanki mąki przesianej 

PRZYGOTOWANIE:

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ubij z cukrem  i z ziarenkami wanilii. Dodawaj do masy jajecznej powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao, stopniowo dodając pianę z białek gdyż ciasto jest dość gęste. Przelej równo do formy na muffiny wysmarowane wcześniej masłem. Piecz 190 stopniach 20-25 minut. Wystudź babeczki, w środku zrób dziurkę ( pisałam  kiedyś, że dziurkę zrobiłam drylownicą do wycinania gniazd z jabłek).


Krem 

małe opakowanie serka mascarpone
2 czubate łyżki mrożonych jagód
2 łyżki cukru pudru


Jagody podgrzej aby puściły sok, wystudź. Do wystudzonych dodaj serek mascarpone i cukier  - zmiksuj.
Jeśli nie lubisz ziarenek z jagód i skórek  - wcześniej przecedź je przez gęste sito eliminując skórki i pestki.

Nadziewaj babeczki