piątek, 30 sierpnia 2013

Frytki na Rzepie



Frytki na Rzepie. Czytałam sobie gazetę Rzepę i naszła mnie ochota na smażone frytki własnej roboty. Pewnie to zapach farby drukarskiej + zapach już niestety jesieni zanęcił mnie do fast foodu. Znalazłam więc ziemniaka kolosalnej wielkości  i wystrugałam sobie frytki. 
W czasach kiedy byłam mała nie było czipsów, orzeszków. To była jedyna możliwość zaspokojenia chęci zjedzenia czegoś na "smaka". Miałam kaprys. Miałam frytki. dziś z solą morską.



ziemniak (i)
olej rzepakowy
sól morska


Obierz ziemniaka (i), potnij na frytki takiej wielkości jak lubisz.
Smaż w gorącym oleju aż będą rumiane. 
Posól solą morską. 



środa, 28 sierpnia 2013

Pieczone figi z octem balsamicznym



Żałuję, że figi nie rosną w naszym kraju. Kupowałabym je najchętniej.
Są tak delikatne, że kiedy biorę je w dłoń uważam, żeby się im nic nie stało. 
Pieczone smakują na słodko i słono. Doskonałe z serem kozim i twarogiem.
Wczoraj zachwyciłam się polskim twarogiem z ekologicznego mleka. 
Rwałam go palcami. Kremowy. Pyszny. Już myślę o nim.


Skąłdniki:

5 fig
ocet kremowy balsamiczny
cukier trzcinowy
kromki wiejskiego chleba
ser kozi lub twarogowy
 miód akacjowy
orzechy włoskie posiekane uprażone na suchej patelni
kilka listków mięty

Przygotowanie:

Umyj figi, przetnij na ćwiartki. Włóż do naczynia do zapiekania. Polej kremowym octem balsamicznym i posyp cukrem trzcinowym. Zapiekaj pod przykryciem z folii aluminiowej ok. 20 minut w 200 stopniach C. Potem zdejmij folię i zapiekaj jeszcze 5 minut.


Z chleba zrób grzanki, pokrusz ser, ułóż figi, polej miodem i posyp uprażonymi orzechami. Posyp posiekanymi listkami mięty. 



poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Focaccia z pomidorkami koktajlowymi


Kupiłam wąską formę do tart. Krótko mówiąc "zachorowałam" na nią. Upiekłam w niej focaccię. Była pyszna i zdecydowanie było jej za mało:)



Składniki:

1 szklanka mąki 
łyżeczka cukru trzcinowego
1/2 szklanka wody letniej
3 g suszonych drożdży
3 gałązki świeżego rozmarynu
1/2 łyżeczki soli do ciasta 
sól gruboziarnista do posypania na wierzchu (opcjonalnie, ale to daje mnóstwo smaku)
2 łyżki oliwy z oliwek
pomidorki koktajlowe




 Przygotowanie:

1. Wsyp mąkę do miski,  dodaj wodę, drożdże, oliwę i odrobinę soli. Wyrabiać ciasto klika minut.

2. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce. Niech urośnie około 30-60 godziny.

3. Nastaw piekarnik na 220 stopni.

4. Rozwałkuj wyrośniętą masę  na prostokątne ciasto o wysokości około 1,5 cm. Wciśnij lekko pomidorki. Posyp gruboziarnistą solą. Piecz 25 minut.