środa, 14 sierpnia 2013

Greckie placuszki z cukinii z fetą


Wyborne placuszki. Przepis chyba zna każdy.
Ale ja napiasałam swój. Niech i mój blog ma coś greckiego... 


Składniki:

ślednia cukinia starta na dużych oczkach
pół łyżeczki  soli
pieprz
jajko
oregano
ząbek czosnku
2 łyki mąki 
pół opakowania prawdziwej greckiej fety
olej do smażenia 

Przygotowanie:

Cukinię zetrzeć na dużych oczkach. Posolić. Odstawić. Po 30 minutach wycisnąć nadmiar wody. Dodać jajko, rozkruszyć ser, dodać mąkę, oregano, wyciśnięty czosnek. Wymieszać na jednolitą masę.
Smażyć w oleju rzepakowym aż będą rumiane



poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Keks z fetą i z bakłażanem


Pisząc ten post zajadam się tym co właśnie widzisz na zdjęciu. Kromkę keksu polałam ketchupem. Przepis na keks pochodzi z włoskiego czasopisma. Jednak pierwszy który spróbowałam upiec z przepisu zamieszczonego w gazecie nie wyszedł - był zbyt tłusty.  Drugi upiekłam po małej modyfikacji. Udał się. Przepis poniżej.



SKŁADNIKI:

pełna szklanka mąki
75 g fety prawdziwej
100 g pesto z bazylii - najlepiej byłoby zrobić domowe
1/2 opakowania paczuszki drożdży suszonych
3 całe jaja temperatura pokojowa 
100 ml mleka letniego 
pół łyżeczki cukru
sól i pieprz
średniej wielkości bakłażan
1 łyżka oleju



PRZYGOTOWANIE 

Pokrój bakłażana w drobną kostkę. Rozgrzej łyżkę oleju i usmaż bakłażana na złoto. Odstaw do ostygnięcia na ok. kwadrans. Można przełożyć na papierowy ręcznik.
Drożdże rozpuść w mleku.
Do miski wsyp mąkę, cukier, sól, wbij jaja i wlej mleko. Wymieszaj. Dodaj pesto. Będzie dość luźne ciasto. Dodaj wystudzone kostki bakłażana oraz fetę pokrojoną w kostkę.  Wymieszaj. Masę wyłóż do formy na keks wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem.
Piecz 60 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Można jeść od razu po wypieczeniu. Pyszne na zimno, i ciepło. Na obiad i na kolacje.