sobota, 13 lipca 2013

Dietetyczne serniczki na zimno z czarnymi porzeczkami




Kupiłam koszyczek porzeczek. Czarnych. Miało być ciasto, ale wyszły serniczki na zimno:)
Można jeść bez ograniczeń. Serek 0%, miód lub syrop klonowy. Są mocno owocowe.
Pierwotnie miałam upiec biszkopt, wykroić denka i zalać je masą. Ale je "odchudziłam" .


Skałdniki:

500 g czarnej porzeczki
opakowanie serka President 300 g 0 % tłuszczu
3 łyżki żelatyny
3 łyżki miodu
syrop klonowy do polania


Przygotowanie:

Czarną porzeczkę zmiksuj (można przetrzeć przez sito, jeśli chcesz) zacznij podgrzewać mieszając aby się nie przypaliła. Pod koniec dodaj syrop lub miód. Kiedy się zagotuje dodaj 2 łyżki żelatyny i mieszaj trzepaczką. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia, dodaj serek President 0% i zmieszaj. Nalewaj do silikonowej formy na muffiny (wychodzą z niej z wielką łatwością). Wstaw do lodówki aż stężeją. Są słodkie, ale jeśli wolisz jeszcze słodsze polej syropem klonowym. Wyśmienicie smakują z miętą. 

Kwaśnie, no właśnie

piątek, 12 lipca 2013

Grillowana brzoskwinia na grzance graham


Znalazłam w sklepie wreszcie wypiekany chleb tostowy graham! Jest lekki i puszysty. Próbowałam sama upiec chleb tostowy z przepisów blogerek, ale mój raczej przypominał niesłodką drożdżówkę.
Na grzance z tego pieczywa umieściłam grillowaną  brzoskwinię. Owoce same w sobie są pyszne. Soczyste i pachnące. A zgrillowana brzoskwinia jest jeszcze lepsza. Karmelizowany z niej cukier smakuje wybornie. Taka grzanka może stać się: śniadaniem, deserem.

SKŁADNIKI:

kromka tostowego chleba graham
połówka brzoskwini
ser ricotta lub Philadelphia  
łyżeczka miodu akacjowego
kilka listków mięty

PRZYGOTOWANIE:

Przekrój brzoskwinię na cząstki. Grilluj na rozgrzanej patelni, obok połóż chleb. Na upieczoną kromkę połóż ser ricotta i brzoskwinię. Całość polej płynnym miodem.



środa, 10 lipca 2013

Sałatka kuskus z grillowanym bakłażanem i z cytrynowym dresingiem



Tą sałatkę jedliśmy wczoraj. I muszę szybko zapisać składniki, bo za chwilę coś mi ucieknie.
Jest niezwykle aromatyczna i pełna różnych zdrowych składników. 


Składniki:

1 szklanka kuskusu 
natka pietruszki
 1 średni bakłażan
pomidorki koktajlowe jakieś 8 szt 
1/2 cukinii
puszka ciecierzycy w zalewie
garść zielonej gotowanej fasolki 
kilka sztuk oliwek kalamata
kilka sztuk rodzynek jumbo 
kilka listków świeżej mięty 

Dressing:

50 ml oleju rzepakowego
szczypta soli i pieprzu 
3 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z cytryny z jednej sztuki
ząbek czosnku


Przygotowanie:

Kuskus wsyp do naczynia i zalej wrzącą wodą na ok 1 cm ponad kuskus. Posól. Przykryj aż wsiąknie cały nadmiar wody. Rozkrusz widelcem, dodaj natkę wymieszaj. Bakłażan zgrilluj na patelni do grillowania lub na ruszcie, dołóż cukinię i pomidorki przekrojone na pół. Warzywa dopraw solą morską. Niech razem się grillują. Do misy z kuskus dodaj odcedzoną ciecierzycę. Potem zgrillowane warzywa. Zieloną fasolkę uprzednio ugotowaną. Na koniec dodaj oliwki i rodzynki jumbo.
Teraz przygotuj dressing: papryczkę chilli posiekaj drobniutko, dodaj olej, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, skórkę i sól. Wszystko razem wymieszaj do konsystencji emulsji. Polej sałatkę i wymieszaj. Na koniec posyp miętą. Odczekaj chwilę niech smaki się dogadają:)