czwartek, 13 czerwca 2013

Kisiel z soku z jagód

R
ozmawiałam ostatnio z pewną panią, która jest po bardzo brzydkim zatruciu. Nie może jeść praktycznie nic surowego, a tu sezon na owoce dopiero się zaczyna. Kiedy patrzy na truskawki ogarnia ją smutek. Poradziłam jej, że może takie owoce bardzo krótko poddusić i zrobić pyszny kisiel. Nie wiem czy skorzysta z mojej rady. Przyszłam do domu. Sprawdziłam w zamrażarce jakie mam jeszcze owoce i zobaczyłam jagody. 



SKŁADNIKI:

  500 g jagód 
3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki skrobi ziemniaczanej 



PRZYGOTOWANIE:

Wrzuć jagody do garnka i wsyp cukier i przykryj garnek pokrywką. Wystarczy kilka minut i jagody puszczą dużo soku. Rozmieszaj w niewielkiej ilości skrobię i zagotuj. Podawaj z jogurtem i melisą. 


niedziela, 9 czerwca 2013

Pizza verde




Pizza verde. Zamiast sosu pomidorowego smaruję ciasto pizzy pesto. Pizza jest wspaniale aromatyczna. 



SKŁADNIKI:

pęczek zielonych blanszowanych szparag
cukinia pokrojona w luźne kawałki
pomidorki koktajlowe
mozzarella wiórki
rukola do posypania na wierzchu po upieczeniu
płatki parmezanu
kilka łyżeczek pesto


SKŁADNIKI:

2 szklanki mąki pełnoziarnistej 
3/4 szklanki ciepłej wody
20 dkg świeżych drożdży
sól, cukier
2 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Przygotuj szparagi i cukinie - można ją lekko zgrillować na patelni ale nie koniecznie.
Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkuj je i zacznij nakładać pesto, potem szparagi, rozrzuć cukinię, pomidorki koktajlowe i mozzarellę. Piecz w 260 stopniach 13 minut. Po wyciągnięciu pizzy rozsyp rukolę i patki parmezanu.