piątek, 22 marca 2013

Sernik z gruszką


Sernik jeszcze bardziej  wilgotny dzięki soczystym gruszkom. Niteczki szafranu napotykane w kęsie są miłym i niecodziennym zaskoczeniem.  Ja udekorowałam go kwiatuszkami wyciętymi z ciasta. 



Na sernik:

1 kg sera President
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 i 1/2 szklanki miałkiego cukru
3 łyżki budyniu waniliowego lub skrobi
4-5 jaja
pół łyżeczki szafranu
3 gruszki



Ciasto:

2 szklanki mąki krupczatki
3/4 szklanki cukru
3/4 kostki masła 
jajko


Zagnieć ciasto, wstaw do lodówki na 30 minut.



Oddziel  białka od żółtek, ubij sztywną pianę. W drugim naczyniu utrzyj żółtka z cukrem. Dodaj ser i jogurt. Wsyp budyń lub skrobię oraz niteczki szafranu. No koniec dodaj pianę i delikatnie wymieszaj.

Na wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem blachę  rozłóż ciasto. Posmaruj białkiem ciasto cienką warstwą.Obierz gruszki i przetnij na połówki. Rozłóż symetrycznie na cieście. Zalej masą serową.
Piecz w 190 stopniach C ok. 60 - 70 minut. W zależności od piekarnika. 


czwartek, 21 marca 2013

Czekoladowy twarożkek


Uwielbiam łączenie białego sera twarogowego z różnymi dodatkami. Robię z niego pasty do kanapek. Na słodko albo słono ziołami i różnymi przyprawami. Na śniadanie takie pasty podaję na grzance albo z chałką. 
Tu ser doprawiłam skórką pomarańczową i czekoladą.



Składniki:

ser biały chudy - opakowanie
4 kostki czekolady gorzkiej 70% ( podaję cztery ale jest to ta duża kostka, płaska, w mniejszych to jakiej 8 kosteczek)
1 łyżka wiórków kokosowych
skórka z pomarańczy
ewentualnie miód




PRZYGOTOWANIE:

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj ser i resztę składników. Wymieszaj składniki na jednolitą masę widelcem.

W tej paście fajne jest to, że czekolada szybko zastyga i tworzy się świetna konsystencja.


środa, 20 marca 2013

Kruche ciasteczka do lukrowania na Wielkanoc




Ciastka kruche w kształcie króliczków będą uwielbiały dzieci. Można dać dzieciom dekorować, jeśli przygotujemy im kolorowe lukry. W Wielkanocny poranek nie będą się nudziły. I już widzę na buziach dumę kiedy same je udekorują:)
Czerwone króliczki:


Składniki:

szklanka mąki krupczatki + trochę do podsypywania
1 jajko małe
2 łyżki płaskie cukru pudru
50 g masła startego na tarce na grubuch oczkach
wanilia
1 torebka barwnika spożywczego Biovegan red 




Zielone króliczki:

pełna szklanka mąki pszennej+ do podsypywania
1 jajko małe
2 łyżki cukru pudru
50 g masła startego na tarce na grubuch oczkach
wanilia
2 łyżeczki herbaty matcha lub barwnik spożywczy Biovegan green



PRZYGOTOWANIE:

Zagniatamy ciasta z podanych składników  w osobnych miseczkach. Wkładamy do lodówki na 30 minut  Rozwałkowujemy. Wykrawamy kształt  - u mnie akurat króliczek. Pieczemy w 190 stopniach C 10-15  minut.

Rada: Czerwone wykonałam z mąki krupczatki, są bardziej twarde niż te wykonane z mąki pszennej. Ale za to czerwone znakomicie zachowują strukturę ciastka, są bardzo gładkie. Zielone z mąki pszennej są kruche ale jak widać na zdjęciu mają inną powierzchnię. Powiem tak: z koszyka zniknęły najpierw zielone. 




wtorek, 19 marca 2013

Łosoś w galarecie z żurawiny


Wczoraj eksperymentowałam z żurawiną i łososiem. Galareta wyszła wspaniała. Jednak ... przeszkadzają mi skórki z owoców. Dlatego następną na święta zrobię inaczej. Tu filet jest upieczony. W nowej, lepszej wersji ugotuję go w bulionie. A ugotowane owoce żurawin przetrę przez sito. 
Do tego obowiązkowo chrzan. Sos chrzanowy. Choć przyznam, że zjadłam dziś kawałek na lunch z octem balsamicznym. Jednak wybrałabym chrzan.


Składniki:

filet z łososia świeży (taki aby zmieścił się do formy keksowej)
sól i pieprz 
opakowanie żurawiny mrożonej
3/4 szklanki cukru
3 łyżki żelatyny w proszku


Przygotowanie:

Filet oprószyć solą i pieprzem i upiec w piekarniku nagrzanym na 200 st. C przez 25 minut lub obgotować w szklance bulionu. Odłożyć do wystygnięcia. W międzyczasie opakowanie mrożonej żurawiny wsypać do rondla i gotować z cukrem. Po 15 minutach odstawić. Na tym etapie można całość przetrzeć przez sito. W filiżance wrzącej wody rozpuścić 1 łyżkę żelatyny. Oddać z rondla 1/3 owoców i zmieszać z żelatyną. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą i wlać ostudzoną część owoców z żelatyną. Włożyć do lodówki a kiedy stężeje położyć na nią upieczonego łososia. W czasie gdy pierwsza część żurawiny już prawie zastygła, kolejne 2 łyżki żelatyny rozpuścić w filiżance gorącej wody i przelać do pozostałej żurawiny i wymieszać. Zalać nią równomiernie łososia aż po brzegi. Całość włożyć do lodówki do końcowego zastygnięcia.


Polem pieczywo żytnie.

poniedziałek, 18 marca 2013

Jaja smażone w skorupkach


Wczoraj próbowałam "nafaszerować" jaja. Nie powiem, przecięcie skorupek łatwe nie jest. Wymaga skupienia i koncentracji.  Efekt końcowy-wspaniały. Jaja smaczne i pięknie sie prezezntują.


Składniki:

5 jaj na twardo
pęczek pietruszki
pęczek drobnego szczypiorku
pół pęczka koperku
sól, pieprz do smaku
łyżka miękkiego masła
bułka tarta ok. 2 - 3 łyżek
olej do smażenia




Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo. Wystudź i przetnij wzdłóż na pół. Nie jest to łatwe, ale się da. Wydrąż całe jajko ze skorupki, wydrążone skorupki odłóż na bok, bo ich środki będziemy nadziewać farszem. Pieczarki posiekaj w kostkę i uzmaż na malej ilości oleju. Ugotowane jajka posiekaj drobno. Dodaj posiekane zioła, sól i pieprz. Dodaj miękkie masło, usmażone pieczarki i wymieszaj. Nadziewaj skorupki masą tak, aby delikatnie wystawała znad skorupki. Jeśli zrobisz to na płasko skorupki bardzo strzelają na patelni a tłuszcz jest bardzo gorący i pryska wszędzie.
Otocz w bułce tartej i smaż na dość mocno rozgrzanym oleju kilka minut aż będą rumiane. Odsącz na papierowym ręczniku. Podawaj ułożone na półmisku z sałatą np. roszponką.