niedziela, 30 grudnia 2012

Tatar z tuńczyka i zielonych oliwek


Tatar z tuńczykiem, oliwkami i ogórkiem korniszonym dobrze smakuje z żytnim chlebem. Do przygotowania tatara z tuńczyka potrzeba: 

Składniki:

ogórki korniszony kilka sztuk
duża puszka tuńczyka lub świeże mięso ryby 
oliwki zielone z czerwoną papryką 1 słoik
koperek siekany do smaku

Sos:

2 łyżki oliwy
kilka ziarenek zielonego pieprz marynowanego
łyżeczka musztardy
1 łyżeczka octu winnego białego



Przygotowanie:


Siekamy w kostkę oliwki i ogórki. Składniki i układamy warstwami w obręczy. Na spód ogórki, potem tuńczyk a na wierzch oliwki i posiekany koperek.

Przygotować sos: zmieszać musztardę, ocet biały, oliwę, kilka ziarenek zielonego pieprzu. Można doprawić solą i pieprzem. Niewielką ich ilością.