czwartek, 13 grudnia 2012

Pikantne kruche ciasteczka z espresso

       Ciasteczka kruche z chili i kakao.                        

Składniki:

3/4 kostki masła 
1 papryczka chilli
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki kakao
opakowania cukru waniliowego z ziarenkami wanilii
100 ml mocnego espresso - wystudzone wcześniej przygotowane!
sól szczypta
szklanka maki pszennej (180g)
szklanka mąki żytniej (180g)
żółtko  


Przygotowanie:

Miękkie masło wraz z cukrami utrzyj w malakserze na puszystą masę, potem dodaj kakao. Papryczkę chili (sama zdecyduj o ostrości ciasteczek) posiekaj bardzo drobno dodaj do ciasta, teraz wsypuj mąki na zmianę i wlej espresso zimne! dodaj żółtko. Kiedy w malakserze ciasto się połączy przełóż je na stolnicę i zagnieć w kulę ciasto. Jeśli będzie za miękkie podsypuj mąką. 
Ja rozwałkowałam ciasto i wycinałam kółkiem, jednak polecam podzielić ciasto na 3 części, z każdej zrobić wałek jak na kopytka, pociąć na niewielkie kawałki i w dłoniach formować kulki spłaszczając je delikatnie od góry. Zrobiłam kilka takich i wyszły świetne, lepsze niż wycięte z kółka. 
Piec 18-20 minut w 180 stopniach. 






Ciastka na jeden kęs - NAGRODA

niedziela, 9 grudnia 2012

Świąteczny pasztet z łososia z zielonym pieprzem


Pasztet:

500 g świeżego łososia
 2 jajka
1 spora cebula
1 czerstwa bułka 
łyżeczka do półtorej marynowanego zielonego pieprzu
łyżeczka soli
papryka mielona do posypania

bułka tarta i masło do wysmarowania foremki 

Dodatki:

300 g jarmużu
2- 3 łyżki oliwy
owoce granatu


PRZYGOTOWANIE 

Bułkę namoczyć i wycisnąć.
Łososia i cebulę pokroić w grubą kostkę, dodać sól, miękką bułkę i całe jajka. Zmiksować pulsacyjnie w malakserze. Na koniec dodać marynowany zielony pieprz i wymieszać już łyżką, aby ostrza nie zmieliły pieprzu. 



Piec w kąpieli wodnej w 180° C przez 60 minut. Wyjąć i ostudzić. Posypać mieloną papryką.


Dodatek:

Jarmuż blanszować 2-3 minuty we wrzącej i osolonej wodzie. Odcedzić i wymieszać z oliwą. Ułożyć na półmisku i posypać owocami granatu.