czwartek, 25 października 2012

Otrębowe ciasto ze śliwkami


Pyszne, przypominające w smaku ciasto biszkoptowe wzbogacone otrębami i śliwkami. 

SKŁADNIKI 

Brytfanna 22x28

3/4 szklanki  otrąb pszennych - u mnie "Dobra kaloria" (polecam je bo są bardzo lekkie)
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru drobnego 
5 jajek w pokojowej temperaturze
500-750 g śliwek przeciętych na pół bez pestek 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli 
cynamon
płatki migdałowe


PRZYGOTOWANIE:


Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Do białek na koniec ubijania dodaj bardzo miałki cukier ok. 3 łyżek stołowych. Po 2-3 minutach ubijania dodawaj po jednym żółtku. Teraz już szpatułką lub trzepaczką wmieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia a na koniec wmieszają otręby. Mieszaj bardzo krotko. Tylko do połączenia. Ciasto wylej na blachę ułóż śliwki skórką do dołu, posyp migdałami i cynamonem cynamonem. Piecz w 170 stopniach C 40 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone. W razie potrzeby dopiecz 5-10 minut. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

środa, 24 października 2012

Kopytka z batatem z bryndzą z masłem czosnkowym


Zrobiłam kopytka z batatem. Połączyłam go z przeciśniętymi przez praskę ziemniakami a efekt wyszedł wspaniały. 



UWAGA!

Ugotuj batata w skórce lub upiecz, bo jeśli ugotujesz obranego będzie wodnisty i nie nadaje się do wykonania dania! Sprawdzone;)


SKŁADNIKI:

700 g mączystych ziemniaków wystudzonych przescisniętych przez praskę
1 mały lub średni batat upiecony i wystudzony przeciśnięty przez praskę
ok. 3/4 szklanki mąki pszennej +do podsypywania
jajko
sól 
pieprz
ząbek czosnku
2 - 3 łyżki masła
bryndza


PRZYGOTOWANIE:

Robimy jak zwykłe kopytka zagniatając ze sobą ziemiaki, batata oraz mąkę, jajko i doprawiamy solą. Zagniecione ciasto dzielimy na 2-3 części i podsypując mąką formujemy ruloniki. Następnie z rulonika odcinamy po 2 cm klusku.



Gotujemy  w osolonym wrzątku ok.1-2 minuty po wypłynięciu.


Rozpuszczamy masło i wciskamy ząbek czosnku. Polewany kopytka.
Kruszymy bryndzę i dekorujemy pietruszką. 


poniedziałek, 22 października 2012

Sok detoksykujący z buraka i marchwi



Sok detoksykujący z buraka i marchwi z siemienim lnianym. 
Po buraku czuję się źle na żołądku. Dietetyk podpowiedziała mi, że sok z buraka należy odstwić na 10-15 minut. 
Podana ilość składników wystarczy na jedną szklankę świeżego soku.



Składniki:

2 marchewki 
burak
filiżanka kiełków lucerny
sok z połówki cytryny
2 łodygi selera naciowego
łyżeczka mielonego siemienia lnianego

Przygotowanie:

Warzywa obrać i umyć. Pokroić w mniejsze kawałki i przepuscić przez sokowirówkę. Dodac siemie lniane i wypić. 






Sałatka ziemniaczana z gotowanymi buraczkami


Pyszna, prosta sałatka ze składników które zawsze ma się pod ręką. Świetna na lunch, na obiad i na kolację. 

Składniki

dla 4 osób

10 sztuk ziemniaczków sałatkowych
4 jajka na twardo
2 buraczki średnie ugotowane
2 ogórki kiszone 
4 garście liści roszponki
 kilka rzodkiewek
kilka liści sałaty

dressing:
 łyżeczka miodu
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżeczka musztardy angielskiej
1 łyżka octu  winnego lub soku z cytryny
3 łyżki oleju lub oliwy 
sól
pieprz



Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaczki, buraki i jajka każde w osobnych garnkach.  Najdłużej gotują się buraki ok. 50 minut, ziemniaki 20 minut a jajka 7 minut.
Zrób dressing z podanych składników i schowaj do lodówki.
Kiedy warzywa będą ugotowane, odbierz je. Lekko przestudzone  pokrój w ćwiartki: ziemniaczki i jajka, a buraczki w plasterki.
Do ciepłych warzyw dodaj pokrojone 
w plasterki rzodkiewki. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Teraz kiedy warzywa nieco przestygły dodaj roszponkę i delikatnie wymieszaj. Na misę wyłóż liście sałaty, warzywa z roszponką a na wierz ułóż ćwiartki jajka.Całość polej dressingiem.