sobota, 6 października 2012

Muffiny pełnoziarniste orkiszowe


Taka babeczka będzie jak znalazł na drugie śniadanie. Razowa mąka orkiszowa, miód i suszone maliny.


Składniki:

500 g razowej mąki orkiszowej
250 ml mleka sojowego lub zwykłego
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki miodu
1 i 1/2 proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki utłuczonych w moździerzu goździków
4 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko
suszone maliny 1/2 opakowania


Przygotowanie:

Suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier wsyp do miski.Mokre składniki: oliwę, mleko, miód i jajko dodaj do suchych. Zmieszaj na jednolitą masę. Dodaj suszone maliny lub jagody.  Napełnij masą papilotki do 3/4 ich wysokości. Wstaw do piekarnika na 25 minut nagrzanego do 190 stopni.

Z podanych składników wychodzi 12-15 sztuk.

środa, 3 października 2012

Sałatka z karczochami i awokado


Dzisiaj byłam bardzo zajęta. Ale dużo udało mi się zrobić. Potrzebowałam zjeść coś na szybko. Oto co wyszło:) 
Pamiętaj, ze jest to tylko propozycja. Możesz dodać swoje ulubione składniki.



Składniki:

mix satałat
kilka karczochów ze słoika w oleju
połówka awokado
krążki czerwonej cebuli
płatki bławatka 




Dresing:

sok z 1/2 szt. cytryny 
szczypta soli i cukru
2-3 łyżki oliwy (wzięłam ze słoiczka po karczochach) 
łyżeczka białego octu
świeżo mielony pieprz 


Grzanki:) 


wtorek, 2 października 2012

Ptysie z pieczarkami i barszczyk czerwony



D
ziś u mnie kuchnia z resztek. Ale elegancko podana.  W lodówce p
adnięte pieczarki zainspirowały mnie do zrobienia tego dania. Wyszło niezłe. Smacznie. Żywiczny rozmaryn pachniał swoją cudowną wonią. Pikantny barszczyk dopełnił resztę.
 


Składniki:

szklanka mąki
szklanka wody
pół kostki masła
łyżeczka soli
4 całe jaja
sezam biały i czarny, pieprz

Przygotowanie:

Wodę zagotuj z masłem, dodawaj mąkę i szybko mieszaj ok. 2-3 minuty aż ciasto będzie błyszczące. Odstaw i ostudź. Wbijaj jaja i miksuj do momentu jednolitego, gęstego ciasta. Wyciskaj z rękawa cukierniczego małe ptysie. Posyp gruboziarnistą solą pieprzem i sezamem lub makiem.
Piecz 25 minut w 200 stopniach. Wystudź. 


Nadzienie:

 300 g pieczarek
1-2 ząbków czosnku
drobniutko pokrojony rozmaryn
cebula mała
sól i pieprz 
łyżeczka masła np. solonego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego 

  Pieczarki zetrzyj na tarce, cebulę z czosnkiem zaszklij na łyżeczce masła. Dodaj na koniec rozmaryn, pieprz ziołowy, sól i pieprz.


Podawaj z barszczykiem na gorąco.