sobota, 30 czerwca 2012

Grillowane tofu z pomidorami

Lekka sałatka z grillowanym tofu

Składniki:

1 opakowanie tofu naturalnego
2 pomidory
szczypiorek
piórka pora
opakowanie makaronu sojowego lub ryżowego

Dressing:

2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
mały kawałek świeżego startego imbiru ok. łyżeczki
kilka kropel oleju sezamowego
szczypta cukru


Przygotowanie:


1. Tofu pokrój w 1 cm plastry, usmaż na oleju. Odsącz na papierowym ręczniczku.

2. W miseczce przygotuj dressing.

3. Ugotuj makaron.

4. Pomidora pokrój w plastry, połóż plastry tofu, polej dressingiem. Na środku połóż makaron i udekoruj piórkami pora.

piątek, 29 czerwca 2012

Beza Pavlova z kiwi i truskawkami



Moja pierwsza beza. Jeśli Ty też robisz ją pierwszy raz wiedz że wyjdzie Ci pyszna.


Składniki:

białka z 5 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
oraz
1 mały serek mascarpone
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
łyżka mielonych migdałów
150 ml śmietany kremówki
pół szklanki cukru pudru


Przygotowanie:

1. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli, dodaj 1 i 1/2 szklanki cukru ubijaj na sztywno.

2. Wyłóż blachę pergaminem, rozłóż masę białkową na 2 okrągłe placki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 140stopni ok 1,5 godziny. Jeśli dalej będzie mokre w środku zostaw w piekarniku, aż wyschnie i zrobi się twarda.

3. Kremówkę ubij na bitą śmietanę, dodaj pół szklanki cukru i esencję waniliową oraz migdały. W wersji dla dorosłych dodaj ulubiony alkohol (ja dałam Amaretto). Dadaj całość serka mascarpone. Wymieszaj krem.

4. Kiedy upieczony spód wystygnie posmaruj kremem wierzch i dekoruj owocami. Schłódź w lodówce jeśli zdążysz przed łasuchami.

Nie przykryłam drugim blatem kremu, bo zrobiłam taki sam z owocem granatu.


czwartek, 28 czerwca 2012

Brioche na śniadanie




Zawsze chciałam spróbować brioszki takiej naturalnej, upieczonej w domu.Te ze sklepu nie pachną tak jak wykonane w domu z masłem. Są miejsca gdzie można kupić rzemieślnicze brioszki i tam warto je kupować. Ale można też zrobić samemu a poniżej sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI 

2 szklanki mąki
1 opakowanie suchych drożdży
1/3 szklanki mleka
3 łyżki cukru trzcinowego
3/4 kostki miękkiego masła
4 jaja
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

1. Podgrzej lekko mleko wsyp łyżeczkę cukru i drożdże oraz łyżkę mąki. Zamieszaji odstaw na 25 minut. Niech drożdże zaczną pracować.

2. Przesiej mąkę, dodaj 2 łyżki cukru trzcinowego, wlej wyrośnięte drożdże. Całość zacznij wyrabiać.

3. Dodaj 3 jaja (najlepiej nie z lodówki) i masło. Na początku dodaj tylko pół kostki, bo potem zobaczysz czy będzie potrzeba dodania go więcej. Dodaj szczyptę soli.

4. Wyrabiaj teraz ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Potrwa to ok. 8 - 10 minut.

5. Przełóż ciasto do miski wysmarowanej masłem lub olejem. Przykryj folią spożywczą.

6. Włóż do lodówki na 6-8 godzin.
(Najlepiej jest zrobić ciasto na noc a rano wyjąć i zacząć dalszą pracę).

7.Wyłóż ciasto na blat i uformuj kulki. Mnie wyszło 12 sztuk. Ciasto lepiło mi się do ręki ale załatwiłam to mocząc rękę za każdym razem w zimnej wodzie.

8. Wysmaruj formę masłem, ułóż kuleczki ciasta i pozostaw znów do wyrośnięcia na około 30 minut. Posmaruj każdą bułeczkę roztrzepanym jajkiem.

9. Kiedy wyrosną zacznij piec w 180 stopniach C 30 40 minut. Sprawdź patykiem czy są upieczone.



Japońska zupa z gryczanym makaronem i glonami wakame


L
ekka japońska zupa





















Składniki 

2 porcje

2 wiązki makaronu gryczanego japońskiego soba
2 łyżki sosu sojowego jasnego
kilka kropel sosu rybnego
kilka kropel oleju sezamowego
1 cm świeżego imbiru
sezam do posypania
glony wakame
dymka
pieprz


1. Ugotuj makaron. Zahartuj. Odcedź.

2. W garnku na zupę odmierz 2 szklanki wody. Zagotuj. Dadaj sos sojowy, sos rybny i sok ze startego imbiru. Zagotuj chwilę. Dodaj olej sezamowy.

3. Namocz około 1 łyżeczkę glonów wakame.

4. Wyłóż makaron, zalej zupą. Dodaj glony, posyp sezamem i dymką.


środa, 27 czerwca 2012

Pierogi z soczewicą i pesto




Pierogi z soczewicą

Składniki:

Ciasto:

1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
pół łyżeczki soli
3/4 szklanki ciepłej wody
mąka do posypywania

Farsz:

czerwona soczewica - 3/4 szklanki
dynia mała - 1/2 szt.
cebula - 1 szt.
ząbki czosnku - 2 szt.
przyprawy po szczypcie: rozmaryn, kmin mielony, mielona kolendra, oregano, chili
słodkiej papryki - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - do smaku
koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki

Przygotowanie farszu:

Soczewicę ugotować do miękkości według przepisu na opakowaniu. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać dynię i podlać 2 łyżkami wody. Przykryć pokrywką i dusić kilka minut do miękkości pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy orazprzyprawy i chwilę poddusić razem z dynią. Zmiksować dynię i soczewicę pulsacyjnie lub widelcem. 


Przygotowanie pierogów:

1. Zagnieć ciasto ze skąłdników i rozwałkuj.

2. Wytnij kółka. Połóż farsz. Zlep brzegi.

3. Gotuj w osolonej wodzie 2 -3 minuty po wypłynięciu pierogów na wierzch.

4. Podawaj z sosem pesto lub olejem z pestek dyni.




Mini calzone z soczewicą i czarnuszką


Pieczone mini calzone z soczewicą
Składniki:

Ciasto:

1 i  1/2 szklanki mąki
pół szklanki mąki razowej (jeżeli nie masz to dodaj otrąb)
pół szklanki letniej wody
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
1/2 opakowani drożdży suszonych
2 łyżki oliwy z oliwek 

Farsz:

1 szklanka żółtej lub czerwonej soczewicy
1 marchew
pół selera
1 korzeń pietruszki
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól
świeże listki tymianku lub suszonych ziół
2 lub 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Zagnieć ciasto z podanych składników. Odstaw na pół godziny niech urośnie.

2. Ugotuj soczewicę do miękkości. Odcedź i wystudź.

3. Marchew seler i korzeń pietruszki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w kosteczkę.

4. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę a następnie dodawaj starte warzywa, smaż kilka minut.

5 . Dodaj ugotowaną soczewicę i wymieszaj dodając ząbek czosnku (przecisnięty przez praskę) i świeże listki tymianku.

6. Na stolnicy rozwałkuj ciasto na ok. 3-4 min. wytnij kółka i nałóż farsz. Następnie połóż kolejne kółko z ciasta i zlep brzegi.

7. Wierzch posmaruj białkiem i posyp czarnuszką.

8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i piec ok. 20 minut.







wtorek, 26 czerwca 2012

Sałatka z ryżem naturalnym i selera naciowego

S
ałatka z ryżu naturalnego i selera naciowego. Pyszna, lekka i chrupiąca.

Składniki:
2 osoby

100 g ryżu naturalnego 
kilka sztuk orzechów włoskich
2 łodygi selera naciowego
łyżka rodzynek
szczypiorek do posypania

Dressing:

2 łyżki oliwy z oliwek 
sok z połówki cytryny
sól
1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

1. Ugotuj ryż tak jak w opisie na opakowaniu
2. Orzechy upraż na suchej patelni
3. Pokrój selera naciowego w równe półksiężyce
4. Wymieszaj wszystkie składniki, polej dresingiem i posyp szczypiorkiem.





poniedziałek, 25 czerwca 2012

Zupa marchewkowa z batatem i czarnuszką

Zupa krem marchewkowa z batatem i czarnuszką. 

Składniki:

na 4 osoby

4 spore marchewki
pół cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2-3 ząbki czosnku
1 batat
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyzeczki mielonej kolendery
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
czarnuszka
natka kolendry
sól 
1,5 l wody lub bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

1. Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę w talarki, batata w dość dużą kostkę.

2. Na patelni rozgrzej olej dodajprzyprawy i cebulę, zeszklij. Dodaj marchew, podsmaż. Dodaj batata i mieszaj kilka minut.

3. Zalej 1,5 litra wrzącej wody. Dodaj sól i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Zblenduj do konsystencji kremu. Do gorącej zupy wciśnij czosnek.

4. Wsyp ziarna czarnuszki ok. 1 łyżeczka. Posyp natką kolendry.


Ja posypuję jeszcze  pestkami dyni i słonecznika